Wat is Progeria


De naam Progeria komt uit het Grieks en betekend letterlijk vertaald: ‘versneld' oud worden. Het is een genetisch bepaalde aandoening, een ziekte die bij kinderen een vroegtijdig veroudering veroorzaakt. Deze aandoening staat bekend als het Hutchingson-Gilford-syndroom, het is vernoemd naar de artsen Jonathan Hutchinson en Hastings Gilford, die in 1886 voor het eerst Progeria omschreven. Dr. Hastings noemde de aandoening in 1897 Progeria. Het wordt in de literatuur vaak afgekort als HGPS. 
Een andere naam voor deze aandoening is ook wel ‘Progeria infantilis’.

Progeria versnelt het verouderingsproces met ongeveer 8 jaar. Dus je zou kunnen zeggen dat een 8-jarige
dezelfde ouderdomskwalen heeft als iemand van 64 jaar. De gemiddelde leeftijd van iemand met Progeria is 12,6 jaar. Alleen een paar halen de 20 jaar. Kinderen met progeria komen nooit in de pubertijd en ontwikkelen geen geslachtshormonen.

1 Op de 4 miljoen kinderen die geboren worden heeft Progeria. Sinds 1886 zijn er wereldwijd maar 140 kinderen met deze ziekte geweest, in 2008 waren er over de hele wereld maar 45 kinderen die progeria hadden, waarvan 21 in Europa, hiervan woont er eentje in Nederland en 4 in België. Progeria is zeldzaam maar komt overal voor het maakt niet uit welke ras, geslacht of huidskleur.

Dankzij het sunshine foundation vind er elk jaar een ontmoeting plaats van kinderen met Progeria over de hele wereld, zij zullen dan voor een paar dagen allerlei activiteiten doen met elkaar en vriendschappen kunnen sluiten, ook kunnen de ouders ervaringen met elkaar uitwisselen. De kinderen met Progeria kijken altijd erg naar deze bijeenkomst, omdat ze dan voor even zijn bij kinderen net als hun. Maar ook zit hier een nadeel aan, doordat kinderen met Progeria niet erg lang te leven krijgen is de kans groot dat als iemand weer naar zo een bijeenkomst gaat, hij ziet dat één van ze vrienden er niet meer is.

De website van de sunshine foundation:
http://www.sunshinefoundation.org/ 


Dit is een meisje die zelf progeria heeft, zij legt zelf uit wat de ziekte die ze heeft is.